Jen na okraj

Než budu pokračovat o svobodě, děkuji tímto všem, kteří se v těchto dnech modlili za mé uzdravení. Utrpěl jsem poruchu vnitřního ucha. Tedy v místě, které zajišťuje člověku stabilitu a rovnováhu. O tuto rovnováhu a stabilitu jsem přišel a trpěl jsem velkými závratěmi. Nemohl jsem se udržet na nohou, v sedě apod. Sedíte nebo ležíte a přitom se s vámi všechno točí a to nejen dokola horizontálně, ale také vertikálně. Nejde o pocit, ale doslova vnímáte, že věci jsou vzhůru nohama, vy jste hlavou dolů, šikmo, nebo se točí různými způsoby a nemůžete to zastavit. Nemůžete nic dělat, jen je vám nesmírně zle a chcete v panice křičet, protože se neustále někam propadáte. Paradoxem je, že přitom stále sedíte na židli nebo ležíte v posteli a ostatní nechápou proč voláte o pomoc, co se s vámi děje a proč zvracíte. Tato porucha není častá, ale lidé se s ní občas setkávají v různé intenzitě. Příčiny jsou různé, zanedbaný zánět středního ucha, prochlazení hlavy, apod. Důvodů může být více. Nepamatuji si, že bych v životě zažil něco horšího.
Proč o tom píši. Lidská hlava a mozek je velmi složitý orgán. Jakákoli změna zapříčiněná nějakou nemocí, nádorem, ale také léčbou (chemoterapie apod.) může vyvolat situace, kdy se člověk může chovat „divně“ a nemůže to ovlivnit. Křesťané v takové situaci se velmi zbrkle uchylují k vymítání démonů z člověka. Démonů, kteří tam nejsou. Jsem rád, že se za mne obrovské množství lidí modlilo, protože jsem potřeboval zázrak uzdravení, potřeboval jsem, aby lékaři zjistili rychle příčinu a mohli nasadit léčbu, ale nemělo to nic společného s démonizací, i když kdyby mne někteří z bratří viděli a slyšeli, asi by začali vymítat. Vím, že díky modlitbám a Ježíšově uzdravující moci jsem již doma.
Jako křesťané potřebujeme mít rozlišení, kdy uzdravovat mocí Kristovou a kdy je potřeba stejnou mocí vysvobodit člověka. Démonické síly mohou působit na nás z venčí a dovést nás ke špatné životosprávě, špatnému rozhodnutí, do špatného prostředí, které pak může mít za následek onemocnění ať již je příčinou fyzické destrukce – pády, havárie, ale také infekce z prostředí nebo celkového způsobu života apod. Také se člověk ocitá pod psychickým tlakem, kdy pak produkuje jeho tělo chemické látky, které jsou příčinou mnoha nemocí.
To vše však neznamená, že člověk je démonizovaný. Potřebuje spíše oddělit – osvobodit od vlivu a zároveň Kristův léčivý dotek a to skrze dar uzdravování. Někdy jde o obojí jako například u závislostí na drogách, lécích, alkoholu… . Tam člověk potřebuje být vysvobozený a následně uzdravovaný, protože jeho tělo je zničené.
Pán Ježíš posílá své učedníky a rozlišuje mezi vymítáním a uzdravením: ‚Jděte a ohlašujte: ‚Nebeské království je blízko!‘ Nemocné uzdravujte, mrtvé křiste, malomocné očišťujte, démony vymítejte. Zdarma jste dostali, zdarma dejte. ‚Matouš 10:7-8 Kdyby mezi tím nebyl rozdíl, nerozděloval by to. Petr také nepřemýšlí nad tím, proč člověk u chrámu je chromý, zda jde o hřích, démony apod., ale říká mu: ‚Petr mu řekl: „Stříbro a zlato nemám, ale co mám, to ti dám. Ve jménu Ježíše Krista Nazaretského vstaň a choď!“ Vzal ho za pravou ruku, zvedl ho a do jeho nohou a kloubů se ihned vlila síla. Vyskočil na nohy a začal chodit. Pak s nimi vešel do chrámu, kde se procházel, poskakoval a chválil Boha. ‚Skutky 3:6-8 (A co máme my? Co můžeme dát?)
Na druhou stranu, když Ježíš uzdravuje shrbenou ženu mluví o satanu: „A tato dcera Abrahamova, kterou satan držel svázanou už osmnáct let, nesměla být v sobotu rozvázána ze svého pouta?‚Lukáš 13:16 Potřebujeme rozlišovat. Dobrá rada na závěr:
Čistému vše čisté (Titus 1:15). Pokud přistupujeme k lidem nemocným nebo svázaným a obsazeným s Božím milosrdenstvím a láskou Kristovou, Duch svatý nás povede, jak se za ně modlit. Pokud budeme ovšem přistupovat k těmto lidem jako „duchovní borci a duchovní všeználci“, pak lidem jen uškodíme a bude škodit i Božímu království. Ježíš nám dal autoritu, používejme ji v čistotě, pokoře, lásce a milosrdenství.
Ano, máme pravomoc (máme právo a máme i moc):
Řekl jim: “Viděl jsem, jak Satan spadl s nebe jako blesk. Hle, dal jsem vám pravomoc šlapat po hadech a štírech, i nad veškerou silou Nepřítele, a naprosto nic vám neublíží. Ale z toho se neradujte, že se vám poddávají duchové; radujte se, že vaše jména jsou zapsána v nebesích.” Lukáš 10:18-20